Reunió oberta sobre les reformes de la pl. Antònia Boada

El dijous 8 de novembre va tenir lloc a l’Associació de Veïns de Bufalà una reunió oberta amb els veïns del barri, la junta de l’Avv,  el Regidor de Via Pública i Mobilitat  Daniel Gràcia  i l’arquitecte encarregat del projecte. El motiu de la reunió era parlar de les obres de reforma de la plaça Antònia Boada de Bufalà arrel de la polèmica que havia suscitat la tala d’arbres de la plaça.

La reunió va constar de diferents parts: explicació de la raó per la qual els oms van ser talats, exposició del projecte de reforma de la plaça i torns de preguntes i suggeriments per part dels veïns.

Es va encetar l’acte amb l’explicació del perquè els arbres s’havien talat. L’arquitecte va aclarir que els arbres eren oms malalts, especificant que la malaltia que patien els deteriorava de dins cap enfora, sent imperceptible des de l’exterior fins que l’arbre s’assecava. Va afegir que era una malaltia comú en aquests arbres i que ja s’havia estès a d’altres barris. Aquests oms serien substituïts per dos altres tipus d’arbres, com els Jacarandes (xicrandes), arbres de diàmetre més gran que els oms i no propensos a agafar les mateixes malalties.

IMG-20150108-WA0010

A continuació, l’arquitecte va descriure les característiques generals del projecte, que podeu veure en el Powerpoint adjuntat a la notícia. Entre elles, es va destacar el renovament del paviment de la plaça, la limitació de la plaça amb un banc continu acompanyat d’una línia superior de llum, la millora de l’enllumenament i el clavegueram, la incorporació de dues rampes d’accés, l’extracció de les porteries per seguretat, i l’habilitació de dues zones de jocs infantils; que seran canviades d’ubicació per seguretat davant els cotxes. El pressupost del projecte –segons l’arquitecte- serà d’uns 477.470,90€, IVA inclòs.

Torn de preguntes i suggeriments dels veïns

En general, es va rebre positivament la reforma de plaça, sobretot el nou disseny. Es va fer un torn de preguntes per aclarir dubtes, que detallem a continuació. També, alguns dels veïns van fer propostes per afegir al projecte.

Les primeres preguntes van anar en relació a les arrels dels arbres i la capacitat entre l’espai quIMG-20150108-WA0016e l’arbre necessita i el formigó de la plaça. L’arquitecte va aclarir que les arrels de les xicrandes tenen una expansió en forma de pota d’elefant i, és per això –va dir- que no hi hauria problemàtica per l’arbre de créixer ni cap perill pel formigó de la plaça.

Potser, una de les qüestions que més preocupava als veïns era saber per a qui estava pensada la plaça. Ja que és impossible adequar la plaça a nens de totes les edats tenint present la problemàtica existent dels més grans jugant a pilota i la convivència d’aquests amb les persones d’edat més avançada. El regidor de Via Pública va clarificar que s’habiliten dues àrees infantils pensades pels més petits i també s’habilita la plaça per les persones grans. Va mencionar l’exemple del Parc Torrents i Lladó, el qual conté espais oberts pels nens. Aquesta resposta va suscitar veus discordants per la manca de manteniment – reparació d’instal·lacions d’aigua i enllumenat insuficient- del parc en qüestió, que impossibilita els nens d’usar-lo com a part del seu lleure. El regidor va al·legar que el pressupost municipal és inferior a d’altres anys –vint-i-cinc mil en comparació als noranta mil euros anteriors- i que el parc genera despeses econòmiques no assumibles actualment, ja que al barri s’ha destinat la partida a asfaltar i a la reforma de tres places.

Una de les intervencions més destacades va anar en relació a la positivitat de la construcció de la plaça afirmant que feia temps que les inversions municipals no es situaven fora del centre de la ciutat, sent sovint els veïns de Bufalà, ciutadans de segona. Va aprofitar per fer una crida al govern municipal i a la resta de partits polítics de situar el barri de Bufalà en el punt de mira polític i social ja que, segons ell, és el barri on les eleccions municipals es decideixen.

Es van fer suggeriments al projecte, com el fet de proporcionar suport als bancs de la plaça per facilitar la incorporació de les persones més grans que hi seguin. L’arquitecte va recollir la proposta de posar-hi el suport als bancs de formigó en forma d’onada i va aclarir que els bancs situats davant el Casal d’avis ja en duien.

Un altre suggeriment va ser la inclusió de rètols de prohibit fumar vora les zones infantils i restablir la mesura de patrulles de vigilància de la Guàrdia Urbana.

Es va donar importància, també com a suggeriment, al manteniment de les àrees que es construeixen; que s’arreglin un cop construïdes i, potser, encarregar una persona que identifiqui aquelles àrees que es van deteriorant i no haver d’esperar a la queixa veïnal per efectuar-hi el manteniment.

Altres aspectes del barri de Bufalà

IMG-20150108-WA0014Els veïns també van aprofitar per preguntar, suggerir i reclamar altres aspectes del barri de Bufalà que creien havien de millorar, com per exemple la canalització i enllumenat de la Riera Martí i Pujol, el manteniment i adequació del Pipican de Can Barriga, el manteniment de la part municipal del solar del C/ Doctor Daudí i de l’arbre que l’ocupa i el manteniment i inclusió d’enllumenat al parc Nelson Mandela, del parc situat davant del CAP i del Parc Torrents i Lladó.

Referint-se a la Riera Martí i Pujol, el regidor va al·legar que és competència de la Generalitat i que hi estan treballant. També, va tornar a insistir en la manca de pressupost per mantenir i arreglar els parcs mencionats anteriorment. No obstant, es va comprometre amb els veïns de Can Barriga per adreçar-se a l’Avv per concertar una reunió explicativa del nou projecte que –segons el regidor- ha estat inclòs en el pressupost municipal. També, es va comprometre amb els veïns del solar de Doctor Daudí per efectuar el manteniment de l’arbre i part municipal del solar.

Des de l’Associació de Veïns de Bufalà volem agrair als veïns que van assistir a la reunió oberta. Creiem en la importància de la participació activa veïnal en aquestes reunions, on podem ser agents actius de canvi. Així mateix, agrair la presència de l’arquitecte i regidor municipals per accedir a traslladar el projecte als veïns, aclarir dubtes i recollir suggeriments.

One thought on “Reunió oberta sobre les reformes de la pl. Antònia Boada

  1. Em sembla totalment innecesaria i desproporcionada aquesta despesa. El barri necessita equipaments reinvindicats des de fa segles com ara una biblioteca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.