Castanyada 2015

12122393_708289159270627_793434651004728060_nLa Castanyada torna a Bufalà per segon any consecutiu

Aquest dissabte dia 31 d’octubre la Castanyada va tornar a Bufalà per segon any consecutiu. Aquest cop, l’emplaçament va ser el Parc Torrents i Lladó, per donar un ressò reivindicatiu a la jornada.

Englobada en el context del projecte «FEM Bufalà» enguany la festa va canviar de lloc, per a evidenciar la manca de manteniment dels nostres parcs, en concret, del Parc Torrents i Lladó que des que va ser conisderat al 2005 com un dels parcs més sostenibles de Catalunya, no ha fet més que perdre aquesta nomenclatura a causa, en bona part, de l’oblit i manca d’interès dels governs municipals. És ara un dels parcs més bruts de Bufalà i on el verd i l’aspecte urbà es troba en un estat de deteriorament significant.

La festa va començar amb la posada a punt de la barbacoa per oferir castanyes i vi moscatell al veïnat, tot ambientat en el caràcter festiu de la tradició de la Castanyada, abraçant també la tradició importada de Halloween, que s’han pogut veure representades per la gran varietat de disfresses. Els preparatius van continuar amb la col·locació de sis pancartes als diferents punts d’interès del parc, posant de manifest els reclams més importants que demana el veïnat: l’adequació de l’àrea de gossos, la millora de la il·luminació i neteja, l’habilitació d’espais per poder fer activitats esportives, així com l’existència d’aparells d’exercicis urbans per a la gent gran, l’augment en la quantitat de plantes i flors, i un espai amb gronxadors i una tirolina per als més petits.

Després de la posada en marxa de les castanyes i les pancartes, i en un gest de reclam i indignació, l’AVV de Bufalà va considerar oportuna la realització d’una petita acció simbòlica de protesta: la col·locació d’un rètol amb el lema «Parc sense identitat» al costat d’on havia estat situada la inscripció del nom del pintor Joaquim Torrents i Lladó. Feia dues setmanes, l’AVV havia avisat l’Ajuntament de Badalona del perill que suposava la llosa, que estava a punt de caure. Van procedir a la seva retirada, i quan ho feien, se’ls hi va trencar i, en substitució, van aplicar una cobertura de ciment. Ara bé, a hores d’ara encara no tenen previst reemplaçar la inscripció. És per això que dissabte es va col·locar el rètol, al costat d’on havia estat la inscripció dedicada al pintor, i que dóna nom al parc; ara sense nom, sense identitat. 

La festa va continuar amb diversos actes, entre els quals es podien veure una exhibició de tai-txí a càrrec d’Espai Natur, centre de teràpies alternatives, que va comptar amb la participació d’una vintena de participants i va captar l’atenció del veïnat assistent. Dintre d’aquests actes, es van instal·lar unes porteries de futbol d’atrezzo, que ràpidament els nens i nenes van fer servir per jugar a pilota, reivindicant així un espai per aquest esport. També van poder jugar a bàsquet a la pista que hi ha al parc. D’aquesta manera es va omplir el parc donant una visió d’espai d’esbarjo infantil, com feia molts anys que no es veia.

Durant tota la tarda es van anar acostant cada vegada més veïns i veïnes per gaudir de la festa, de les castanyes, del moscatell i la música i per signar el document amb els deu punts del «FEM Bufalà», amb el qual es vol demanar al consistori l’adequació d’aquest i altres espais del barri. Durant els propers mesos, l’AVV seguirà habilitant punts de recollida de signatures, a banda de la pròpia AVV, on també es pot anar a signar.

La carpa de l’AVV situada al parc va ser un punt molt concorregut, en el qual el veïnat van poder veure d’una banda una exposició fotogràfica sobre les deficiències d’aquest espai i, de l’altra, una exposició de carabasses disfressades, en el marc del Segon Concurs de Carbasses Disfressades. El concurs va doblar amb carbasses proposades, totes molt originals i ben treballades.

Finalitzada l’actuació del grup de tai-txí, es va donar pas a la gimcana infantil, en la qual els nens i nenes van haver de buscar per tot el parc unes castanyes gegants de cartolina amb una corda vermella mentre fugien de la bruixa que els perseguia amb l’escombra. Aquells que les van trobar van tenir unes llaminadures de premi tot i que al llarg de la tarda també tots van poder menjar caramels i llaminadures.

L’arribada de la foscor i el retard d’algunes activitats va causar que l’activitat que hi havia programada del joc de rol no es pogués dur a terme. Tot i això, es va anar omplint més el parc, de manera que es va assolir un èxit total d’afluència i també de la recollida de signatures, esgotant pràcticament la totalitat dels fulls. A causa d’aquesta gran afluència, les castanyes i el moscatell no van trigar a acabar-se.

Ben entrada la tarda, vam comptar amb la presència dels representants municipals de diferents grups polítics, l’alcaldessa Dolors Sabater, i de la coordinadora del districte Clara Solà i la regidora de participació Fàtima Taleb, la qual va formar part del jurat del concurs de carabasses disfressades i va fer entrega del premi a la carabassa guanyadora, que anava disfressada d’un personatge de la Guerra de les Galàxies.

Durant tota la jornada, els fotògrafs del grup de fotografia de l’AVV, Los Isofocos, es van encarregar de documentar gràficament totes les activitats de l’acte. Aviat exposarem aquest material al web de la AVV -que amb aquesta crònica compleix un any de la seva primera publicació– xarxes i el número 10 (desembre) de la Veu de Bufalà, tot i que algunes ja les podeu veure en aquesta publicació.

La col·laboració de tots els i les membres de l’entitat i de la Comissió de Dones, entre d’altres voluntaris i voluntàries, va ser clau per dur a terme aquesta activitat reivindicativa, que va suposar un gran esforç. Tot i que va estar carregada de problemes organitzatius durant els mesos previs, la implicació de tots junts la va poder fer possible.

Aquest acte dóna el tret de sortida al projecte «FEM Bufalà», en la seva part més festiva, que pretén centrar una línia d’actes reivindicatius per millorar els espais que ja tenim i reclamar la manca d’altres equipaments públics del barri i que s’aniran realitzant en diferents espais, d’acord amb les demandes de millora i necessitats del barri de Bufalà.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.