Ahir, dilluns 15 de febrer, va tenir lloc a l’AVV de Bufalà una reunió oberta al veïnat amb els representants del Districte 3, regidor i coordinadora, i tècnics de l’Ajuntament de Badalona. El motiu va ser les obres que havien començat fa unes setmanes a la Plaça Maria Aurèlia Capmany, la qual havia generat diverses crítiques.
Després d’haver-se efectuat les presentacions, i en una primera intervenció, el regidor del districte tercer, Francesc Ribot, va al·legar que la reunió s’havia convocat després que l’AVV de Bufalà els comuniqués que diversos veïns, juntament amb la pròpia AVV, desconeixien les obres que s’estaven fent, i estaven en desacord amb les primeres mesures de les obres que ja havien començat. Ell, juntament amb els tècnics que ho confirmaven, va dir que des del govern anterior se’ls havia assegurat que el projecte de remodelació de la plaça havia estat consensuat amb el veïnat via l’AVV. Es va aclarir des de l’AVV que això no era cert i diversos veïns van explicar que durant la legislatura anterior, l’alcalde X. G. Albiol havia fet una visita a la plaça per parlar amb alguns d’ells. Els va fer diverses preguntes sobre com volien la plaça però, segons afirmaven, no s’havien especificat detalls, al marge de manifestar l’interès en arreglar els bancs, papereres i podar els arbres, i no havien rebut més notícies fins l’inici de les obres actuals. Francesc Ribot va respondre que <<les coses no s’havien fet bé>> i, actualment, amb el projecte ja acordat i iniciat, mirarien quins canvis serien possibles d’acord amb el pressupost que ja estava acordat i el poc marge d’actuació que actualment tenien. Va concloure la seva intervenció dient que a partir d’ara consultarien al veïnat abans de començar altres obres.
Així, es va donar pas als tècnics municipals perquè exposessin el projecte de remodelació de la plaça tal com estava plantejat. Segons l’explicació, es substituiria la zona de jocs infantils actuals, el cautxú de la qual presentava deteriorament- per cinc zones infantils distribuïdes per les terrasses esglaonades de la plaça, proveïdes per travesses de fusta que salvarien els desnivells entre terrasses i, algunes, de barreres perimetrals per procurar seguretat. Així, les zones infantils quedarien separades de la zona central, que es pavimentaria i s’afegiria una nova cistella de bàsquet; essent-hi dues en total. També, justament davant de la seu de l’AVV, es substituiria el sauló existent per una rampa que facilitaria l’accés a la plaça.
En les intervencions del veïnat, van clarificar que no volien cap cistella de bàsquet ja que per les nits els molestava el soroll d’algunes persones que jugaven. Van dir també que preferien les zones de jocs infantils a la zona central de la plaça perquè les terrasses actualment s’usaven com a pipican, i eren escèptics que deixessin d’usar-se en aquest sentit, amb la problemàtica d’insalubritat que això podria ocasionar pels infants que usessin aquelles zones. Van mostrar-se d’acord amb el fet que algunes de les terrasses s’habilitessin per al repòs i passeig. Van demanar que s’instal·lés una font, cartells de “no gossos” a les terrasses, que es canviessin els bancs, i que els jocs infantils no fossin de motlles individuals sinó més interactius, com un castell.
En una última intervenció tècnica, es va aclarir que posterior a la reunió s’haurien de fer números, i que d’acord amb el pressupost que ja estava acordat, es miraria quins serien els canvis viables. Un cop fet això, es convocaria el veïnat a una segona reunió, en un període de deu a quinze dies, on es detallarien quins serien els canvis viables, així com s’especificarien detalls sobre els jocs de la zona infantil perquè, anivellant entre el pressupost i les necessitats dels infants, es pogués arribar a un acord.
Des de l’AVV de Bufalà agraïm al veïnat assistent i els representants i tècnics de l’Ajuntament de Badalona. Creiem que trobades com la d’ahir són adequades per trobar l’entesa entre dues parts. Esperem que en un futur aquestes reunions es produeixin abans de l’aprovació dels projectes, i així poder consensuar i consultar amb el veïnat d’acord amb les seves necessitats. També, animem al veïnat que s’apropin a l’AVV a treballar en els seus reclams específics, com alguns veïns i veïnes ja fa temps que vénen fent, en comptes de fer trobades polítiques informals, com la d’aquest cas en específic, que ha estat part causant d’aquest problema, i així afavorir i canalitzar millor la comunicació entre el propi veïnat i el consistori municipal.