Aquest dimarts 9 de febrer ha estat un dia històric per Bufalà. Després de quaranta d’anys evidenciant la necessitat d’equipaments cívics i socioculturals -una biblioteca i un centre cívic- per al barri i la rehabilitació de la masia de Ca l’Andal, s’hi han obert les portes per fer-hi una inspecció tècnica i un reconeixement del seu interior.
Una quarantena de veïns han donat suport a la iniciativa aixecant llibres de manera simbòlica davant de l’entrada de la masia i tots ells han pogut entrar fins al pati. L’emoció i la curiositat eren tantes que el veïnat han estat tota l’estona que ha durat la visita esperant estoicament les noves notícies. En grups de set persones i en dues tandes, regidors i tècnics de l’Ajuntament de Badalona, dos arquitectes de LaCol Cooperativa d’Arquitectes, periodistes de diversos mitjans de comunicació i alguns membres de l’AVV de Bufalà han pogut entrar dins la masia.
La sorpresa agradable ha estat que el seu interior està més ben conservat del que s’esperava d’un edifici del segle XV que porta tants anys en desús. L’estructura està ben conservada i no presenta problemes de fonaments. Les parts més malmeses són les que estan fetes de fusta, com bigues o portes que presenten corcs o podridura, sobretot a la zona de les golfes que ha estat més a l’intempèrie. Sí que hi ha molta brutícia, tant a l’exterior com a l’interior, on s’amunteguen mobles mig destrossats, ampolles buides, restes de fustes, alguns matalassos i algun sofà atrotinat, draps vells i altres objectes típics d’un habitatge, però res que unes hores de neteja no puguin solucionar.
Principalment, totes les opinions coincideixen que una biblioteca i un centre cívic són usos que es podrien desenvolupar dins d’aquest espai, ja que la masia consta d’àmplies habitacions, alts sostres i parets gruixudes que els suportarien. A l’espera d’un informe tècnic per part de l’Ajuntament que avaluï de manera més detallada l’estat i els costos de la seva rehabilitació, sembla que la masia Ca l’Andal podria ser ens uns anys la seu dels nous equipaments que Bufalà tant ha demanat i tant necessita.
Enllacem la notícia que va fer Televisió de Badalona aquell mateix dia i la tertúlia del dia 10 de febrer a la ràdio, on tres veïns de Bufalà i un dels arquitectes de LaCol hi van participar.
Volem agrair novament la col·laboració dels arquitectes de la cooperativa d’arquitectes LaCol, especialment en Carles Baiges i en Mirko Gegundez per haver-se desplaçat fins al barri i haver-nos donat la seva opinió professional de manera desinteressada i amable. També, a l’Ajuntament de Badalona per haver acceptat la petició de les 17 entitats darrere d’aquests reclams d’obrir la masia per elaborar una inspecció tècnica i haver-nos fet partícips en primera persona de la visita.
No obstant, tenim clar, i també ens ho agraïm, que sense les entitats que han donat suport a aquests reclams i sense el veïnat que fa ara fa un any va encetar les primeres jornades participatives del FEM Bufalà i ha seguit treballant en els grups de treball, aquesta obertura no hauria estat possible. Caldrà seguir treballant, de manera conjunta, fins aconseguir la rehabilitació total de la masia de Ca l’Andal i la seva adequació com a espai cívic i sociocultural, que ja l’any 1976 les pancartes del veïnat reclamaven i els articles d’Aquí Bufalà (revista AVV Bufalà any 1978) evidenciaven.
Esperem, doncs, en un període curt de temps, un informe oficial de l’Ajuntament de Badalona que notifiqui l’estat de la masia extret d’aquesta obertura i els primers passos a seguir.
Properament tindreu totes les fotografies a la secció d’imatges del nostre web.