Dissabte, 23 d’abril, per primer cop, es va celebrar la Diada de Sant Jordi a Bufalà. Dinou entitats de caire educatiu, cultural i veïnal, del barri van organitzar una jornada festiva i cultural que tenia com a objectiu reivindicar la rehabilitació de la masia de Ca l’Andal i la seva adequació com a biblioteca i centre cívic públics per al barri.
En un reclam per un equipament cívic i sociocultural -que dura ja quaranta anys, des de les primeres mobilitzacions l’any 1976- les entitats de Bufalà van sortir al carrer, ben d’hora al matí, per plantar carpes davant del símbol que dóna la benvinguda al barri: la masia de Ca l’Andal i, així, celebrar una Diada de Sant Jordi com mai s’havia fet abans.
Ben d’hora, i mentre la Guàrdia Urbana retirava els cotxes de l’emplaçament, les entitats organitzadores i el veïnat col·laborador començava a muntar les carpes i col·locava dues pancartes amb els lemes «Recuperem Ca l’Andal. Biblioteca i centre social.» i «Volem un equipament sociocultural per a Bufalà» i el photocall de la masia que s’havia fet el darrer Nadal. Allà els infants van poder-hi fer-se fotos durant tot el matí i també s’hi van fer contacontes i recital de poesia.
Les AMPAS de les escoles i instituts van organitzar tallers per als nens i nenes de manera gratuïta: taller de punts de llibre, d’imants amb el lema «Salvem Ca l’Andal» i carnets simbòlics de biblioteca perquè tothom pogués tenir el seu primer carnet.
També, van haver-hi conta contes de Mª Creu de la Biblioteca Can Casacuberta i en Rafa, mestre de l’Escola Llevant, un recital de poesia i actuacions musicals de El Club de la Lucha Emocional, l’entrega dels premis del Concurs de Dibuix organitzat per Bufalà Comerç, intercanvi de llibres i els dragolins de l’Escola Salvador Espriu, on els nens i nenes s’hi van poder pujar i jugar amb l’aigua.
Unes dues centes persones van assistir a l’acte del matí, i van poder-se fer el carnet de la biblioteca de Ca l’Andal, de manera simbòlica, escollint el número de soci i decorant-lo al seu gust. La Mª Creu, com sempre, va versionar contes i, en aquest cas, va explicar la Llegenda de Sant Jordi, però a la seva manera. Uns vint infants van seure al seu costat per escoltar molt atentament el conte i darrera la Mª Creu hi havia un photocall molt especial que representava la masia.
Cap a les 11.30 hores es van entregar els premis del 6è Concurs de Dibuix de Sant Jordi, organitzat per Bufalà Comerç. Enguany, estava dedicat en solidaritat i suport, a la masia de Ca l’Andal. Els nens i nenes que hi van participar havien de dibuixar-la, incloent-la en la llegenda de Sant Jordi. Al concurs de dibuix van participar més de tres cents infants de les diferents escoles de primària del barri de Bufalà.
Després, una vintena de persones van situar-se davant la pancarta «Recuperem Ca l’Andal. Biblioteca i centre social.» amb cadires. En un altre gest simbòlic, van agafar els llibres de la biblioteca mòbil que les dones de l’AVV de Bufalà van elaborar, i es van posar a llegir.
En una de les carpes, s’oferien imants amb la masia de Ca l’Andal i el lema «Salvem Ca l’Andal», que duia –en un gest simbòlic i cultural– substituïda la seva tradicional teulada de quatre vessants per la d’un llibre. Els infants, joves i adults, van poder pintar l’imant per porta-se’l a la nevera de casa.
Durant tot el matí, els veïns i veïnes van poder intercanviar llibres entre ells. Es van veure nens nerviosos intentant trobar un llibre per emportar-se a casa. I en una altra de les carpes, van poder opinar amb papers de colors sobre què volien a la masia.
Al voltant de les 12h va entrar en escena en Rafa que ens va deleitar amb el meravellós conte de <<l’Elmer>> l’elefant de colors, on es treballa la diversitat amb els més petits. Un cop acabat, els hi va regalar una titella amb l’Elmer petitó i tots els menuts van marxar ben contents.
Cap al final del matí, per concloure la jornada, va aparèixer El Club de la Lucha Emocional, per recitar un poema extens dedicat a la lluita veïnal i la masia de Ca l’Andal. També, amb veu i guitarra van oferir diferents actuacions musicals amb molt de sentiment i força artística.
A la tarda, per continuar la jornada cultural, es va oferir una xerrada històrica a l’Associació de Veïns de Bufalà. Després d’una breu presentació sobre el context veïnal i educatiu del reclam, en Jaume Aymar, historiador i rector de la Parròquia de Santa Maria, va explicar l’origen i la història de la masia.
Després, en Cinto Mercader, veí de Badalona que havia nascut a la masia, va parlar de les seves vivències allà i amb l’entorn i va mostrar el seu suport a la rehabilitació de la masia i el seu aprofitament per al barri.
Els arquitectes de la Cooperativa LaCol, en Carles i en Mirko, que han estat assessorant les entitats de manera tècnica els darrers mesos, van parlar d’allò que van veure el dia 9 de febrer, en l’obertura de la masia, i la possibilitat –comparant-ho amb altres projectes i processos que han viscut i participat- de poder adequar-la com a biblioteca i centre cívic.
En acabat, es va presentar un petit treball del grup d’usuaris del Punt d’Òmnia de Bufalà on retrataven l’obertura de la masia i allò que voldrien que tingués les noves instal·lacions. Es va obrir un torn de paraula on antics habitants de la masia van poder compartir les seves experiències i veïns i veïnes van poder expressar les seves opinions.
Un cop més, hem d’agrair la implicació de tanta gent que mica en mica es va acostant a l’associació perquè vol fer coses per al barri. Començant pels més propers, com són les integrants de la vocalia de la Dona: la Maria, la Rafi, la Mª Angeles, l’Antonia, la Joaquina. Continuant per les entitats que donen suport al reclam i aquelles que es van fer més visibles dissabte i van oferir activitats, i sense les quals res d’això no seria possible: AMPAS Escola Bufalà, Escola Planas i Casals, Institut Isaac Albéniz… Veïns i veïnes que cada cop es van integrant més com són l’Eneko, en Toni, la Montse, la Rosa, l’Ester… Ens podríem passar-nos hores dient noms… Des d’aquí us donem a tots les gràcies per poder fer possible que Bufalà estigui en boca de tothom; perquè volem un barri digne i millor. I entre tots i totes juntes ho podrem aconseguir! Només queda continuar lluitant per allò que creiem.
Totes les imatges a la Secció d’imatges del nostre web.