Premiat el Grup de dinamització social de l’AVV de Bufalà

L’Associació de Veïns i Veïnes de Bufalà va ser una de les premiades en la Jornada de (Re)Coneixements Veïnals celebrada ahir, 22 de gener, i organitzada per la Confederació de Federacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC).

Com explicàvem a la notícia anterior, CONFAVC va seleccionar l’AVV de Bufalà com a finalista de la jornada per la categoria Projecte d’intervenció social. Els guanyadors de les dues categories – incloent-ne la primera Lluita veïnal– havien de decidir-se per votació popular a través d’un formulari online.

Els projectes i lluites premiats

 

1. La campanya contra la incineradora de Montcada i Reixac de l’AV de Can Sant Joan.

 

AVCanSant Joan-Incineradora2

Aquesta campanya és liderada per l’AV de Can Sant Joan, que va ser guardonada ahir amb dos reconeixements veïnals. Aquesta AV, treballant de manera conjunta amb altres entitats socials de zones afectades per la incineradora, han difòs la lluita veïnal amb l’objectiu de tancar la incineradora.

Afirmen que estudis estudis universitaris demostren que la població que habita en un radi d’entre quatre i cinc quilòmetres al voltant d’una incineradora té un risc més elevat de patir malalties greus, com el càncer, que la resta.  És per això que han participat de diverses denúncies a l’empresa i han fet comuna la seva lluita participant i col·laborant amb entitats i plataformes dels municipis afectats per la incineradora amb l’objectiu d’informar dels riscos sanitaris i aconseguir recursos ecònomics via campanyes de micromecenatge, per poder arribar a tancar la incineradora. Un dels objectius aconseguits ara per ara és el resultat d’una sentència favorable pels veïns. Aquí  teniu més informació sobre aquest projecte.

Menció especial a  Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Mataró

 

FAVMataró-PAH1

La PAH de Mataró, impulsada per la federació veïnal de la ciutat, va endur-se una menció especial pel gran impacte social a la ciutat, havent aturat desnonaments i incidit en polítiques munipals sobre l’habitatge.  i que ha aconseguit no només parar desnonaments, sinó incidir en les polítiques municipals sobre habitatge. Aquí teniu més informació sobre el seu projecte.

2. »Dones Enllaç», de la Vocalia de Dones de l’AV de l’Esquerra de l’Eixample

 

AVEsquerraEixample-DonesEnllaç-

»Dones Enllaç” es va endur el (Re)Coneixement Veïnal dels projectes d’intervenció social.  Aquest projecte té com a objectiu trencar i prevenir l’aïllament de les dones a través de la creació de xarxes al voltant del barri. Creen vincles entre dones i els donen assessorament i suport en temàtiques de gènere i violències. Aquí  teniu més informació sobre el seu projecte.

Menció especial a  la Xarxa de Biblioteques Veïnals de la Federació d’AV de Manresa


FAVManresa-Xarxa de Biblioteques3

La Federació d’AV de Manresa s’ha endut una menció especial, segons els organitzadors, pel seu caràcter social i el seu arrelament als barris manresans. A través de la xarxa de biblioteques veïnals, ofereixen un espai cultural gratuït i hi fomenten la lectura i la inclusió social. Aquí teniu més informació sobre el seu projecte.

3. La votació popular, Ciutat Vella i l’AV de Bufalà


Finalment, la votació popular va seleccionar els projectes #Fem Plaça – de Ciutat Vella- i el Grup de Dinamització social de l’AVV de Bufalà. 

Fem Plaça


Xarxaveinal-femplaça2

Aquest projecte d’intervenció social a Ciutat Vella és característic per les accions lúdico-reivindicatives de recuperació de l’espai públic. Tenen com a objectiu assenyalar la pèrdua de l’espai públic del districte, i altres problemes relacionats, mitjançant la trobada dels veïns en l’espai escollit per compartir-hi l’espai, assenyalar els problemes i trobar-hi alternatives. Aquí teniu informació sobre el seu projecte.

El nostre projecte: Grups de Dinamització Social.


AVBufalà-Mediadors

En què consisteix i com funcionem?

L’espai d’aquests grups es situa en el marc d’una reunió veïnal en cercle. Aquesta reunió és inusual respecte les que sovintegen l’AVV ja que l’integren nous membres – normalment entre dues i quatre persones– prèviament escollits per persones actives en la dinàmica veïnal.   La reunió està dirigida per aquestes persones escollides però de forma no conscient per a la resta, per tal de motivar el diàleg i el debat. La disposició de l’espai és important en aquests grups i és per això que, per tal que els nouvinguts es sentin còmodes i puguin prendre protagonisme dins el grup, es decideix fer-la en cercle. Posteriorment, es treuen elements d’interès comú per aquestes persones i pel barri amb l’objectiu de fomentar la seva participació, expressió d’opinions i elaboració de propostes. 

Amb aquests grups de dinamització social s’intenta augmentar el compromís entre socis vers l’associació, implicar-los en accions de reforç a l’associació i analitzar la visió de persones que només participen d’activitats lúdico-educatives en el marc de l’associació. 

Què hem aconseguit?

Hem aconseguit ampliar la xarxa veïnal de col·laboració i lluita dins del barri. Fruit d’aquests grups, el darrer any ha aconseguit augmentar el grup de Comunicació, la Vocalia de la Dona i la Junta de l’AVV. Ara bé, allò aconseguit no és només numèric. La xarxa veïnal permet que els veïns es coneguin més enllà de les activitats lúdiques i educatives per treballar conjuntament en comissions per millorar el barri, com la Comissió del Pipican de Can Barriga o els veïns del Solar de Dr. Daudí.

Allò que hem aconseguit ens permet continuar actius i actives en aquest projecte, fins arribar a aconseguir una xarxa àmplia que permeti que els veïns i veïnes de Bufalà siguin agents actius en la configuració del seu propi barri.

Per a més informació sobre el nostre projecte, cliqueu aquí.

Volem agrair a CONFAVC, els votants de la votació popular i els veïns i veïnes que han participat en els àmbits d’aquests grups dinamitzadors. Considerem essencial la celebració d’aquestes jornades ja que permeten donar visibilitat a projectes veïnals de Catalunya, ajudant-los a perpetuar-se en els barris originaris i estendre’s per d’altres espais veïnals que els necessitin. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.