EL FEM BUFALÀ ORGANITZA GRUPS DE TREBALL I TRASLLADA AL CALENDARI ACCIONS REIVINDICATIVES

El darrer divendres 4 de setembre va tenir lloc a l’AVV de Bufalà una assemblea oberta per continuar el procés participatiu «Fem Bufalà». L’assemblea va rebre una gran assistència del veïnat, prop d’una cinquantena, interessats en el projecte participatiu. L’assemblea oberta va començar amb la presentació dels punts del projecte, desglossats i agrupats d’acord amb les propostes sorgides en l’assemblea anterior. Aquests punts van servir per establir els grups de treball amb els que l’assemblea va procedir.
Els veïns i veïnes van dividir-se en grups per començar a treballar de manera més específica, organitzar-se i calendaritzar accions que es duran a terme en els propers mesos juntament amb l’inici de reunions i converses amb la resta d’entitats de Bufalà i barris sota l’àrea d’influència d’alguns del reclams. Es va incidir també que els punts no recollits en els grups però sí proposats en trobades anteriors no quedaven oblidats sinó que es seguiria una altra línia diferent a l’acció reivindicativa per arribar-hi.

Després de la presentació dels dinamitzadors de cada grup, es va iniciar el torn de paraula per tal de recollir inquietuds, dubtes o propostes. Alguns veïns varen plantejar com es respondria a les deficiències urbanístiques habituals del barri, com l’enllumenat, imperfeccions a les voreres i l’asfalt, entre d’altres. Des de la taula de l’assemblea es va explicar que actualment, i des de fa un parell d’anys, existeix un procés de revisió d’incidències que són enviades i posades en coneixement de l’Ajuntament mitjançant instàncies i en casos més greus es dóna suport, espai i assessorament a grups de veïns perquè s’organitzin per solucionar el problema (veieu els grups del solar de Dr. Daudí o de l’àrea de gossos de Can Barriga).
Posteriorment, es va iniciar la formació de grups de treball per tal d’informar de les accions reivindicatives que començarien a treballar i organitzar, així com altres aspectes d’organització, investigació, coordinació i documentació. Els grups de treball proposats van ser els següents:
(1) La masia de Ca l’Andal, amb els reclams de la seva restauració i del seu ús públic per al barri com a biblioteca i centre cívic –reclams de fa més de dues dècades– responent a les justificacions històriques i culturals d’aquesta estructura; edifici del segle XV amb bases romanes amb una gran quantitat d’usos que permet dibuixar un l’itinerari històric de Bufalà, des del lloc on es recollien delmes, fins a representacions teatrals o el seu últim ús, una fàbrica de productes químics. També, a justificacions educativo-socials per la manca
d’aquests dos equipaments, els quals dotarien a Bufalà d’espais per als joves i per a l’extensa comunitat educativa del barri, a més de recursos educatius, creatius i formatius.
(2) Horts urbans, per l’adequació i transformació de diversos solars i espais verds abandonats a Bufalà per evitar l’acumulació de brutícia i promoure l’oxigenació i dignificació del barri, la relació entre el veïnat i la participació, alhora que podrien implementar-se espais formatius i lúdics.
(3) El metro, incloent l’ampliació de les línies i d’horaris dels autobusos, per a millorar la connexió i mobilitat dins de Bufalà i entre els barris del voltant.
(4) L’autopista –el seu soterrament– i altres barreres arquitectòniques i
inconveniències, com l’ascensor del pont de Sant Felip i Rosés, per millorar l’accessibilitat, mobilitat i connexió entre barris en favor de la gent gran i persones amb problemes de mobilitat i en favor de l’eliminació de la barrera psicològica que divideix la ciutat.
(5) Els parcs, específicament, el Parc Torrents i Lladó, Parc Serentill i G-4 però també altres espais verds de Bufalà. Aquest grup recull diversos reclams, com el manteniment d’aquests espais verds i l’adequació de la zona dels instituts al voltant del Parc Serentill, els problemes de mobilitat que això propicia, i la creació d’espais lúdics i esportius per al veïnat i gossos.
També es van crear dos grups de suport que estaran destinats a l’elaboració de pancartes i recollida de signatures.
Des de la Junta de l’AVV agraïm l’assistència i participació del veïnat que va venir a l’assemblea. Creiem que el ritme i energia de discussió que es va apreciar el darrer divendres, així com les iniciatives dels grups, no s’havia vist en anteriors ocasions i considerem aquest fet molt positiu ja que dóna suport i continuitat als objectius d’apoderament i activació del veïnat que el projecte del FEM Bufalà proposava en els seus inicis. Animem, a més, a que si hi ha algú més interessat o interessada en cap dels grups de treball que es van formar divendres, es posi en contacte amb nosaltres via el formulari de contacte o venint-nos a veure. Els propers mesos anirem anunciant les accions que van sorgir als grups de treball i es van traslladar al calendari.